Przejdź do treści

Praca w „gastro” – czy jest tak straszna?

people working near desk

„Praca w gastro jest niewdzięczna. Ludzie harują jak woły po 12 godzin dziennie bez żadnej dłuższej przerwy na jedzenie.” Czy naprawdę jest tam tak strasznie jak niektórzy mówią? Jak praca w gastronomii wygląda od środka?

Skąd właściwie takie przeświadczenie?

Praca w gastronomii do najłatwiejszych nie należy. Ciągły kontakt z klientem, różne afery na kuchni oraz stałe rozwiązywanie sporów w zespole jak i z gośćmi. Nikt nie powiedział, że będzie to łatwe, lecz nie oznacza to, iż osoby pracujące w gastronomii nie lubią tego robić.

Kto najczęściej pracuje w gastronomii?

Wszystko zależy od konkretnej roli, którą będziemy wykonywać. W gastronomii możemy znaleźć osoby z pasją i zamiłowaniem do tego zawodu takie jak kucharz z odpowiednią wiedzą czy kelner z dużym stażem. Znajdziemy tam również osoby młode, które pracują, aby się utrzymać. Nie od dziś wiadomo, iż gastro jest idealnym miejscem na pierwszą pracę. Do większości restauracji czy kawiarni dostaniemy się bez żadnego doświadczenia, a podstawy opanujemy na szkoleniach wdrażających nas w naszą pracę.

man standing and holding plate
Fot. Louis Hansel/Unsplash

Co musisz wiedzieć o pracy w gastronomii?

Nie jest to praca ani trochę podobna do pracy biurowej. Całe 8 godzin pracy czasami i więcej, spędza się w ciągłym ruchu z przerwą na jedzenie oraz krótkimi przerwami na papieroska”, które są jedynym ratunkiem dla pracowników. W pracy tej często można spotkać gości odwiedzających lokal, którzy są nieuprzejmi dla obsługi, a czasem wręcz bezczelni. Mimo faktu, że każdy pracownik stara się umilić im czas i pomóc jak tylko może. Jednak w tym wszystkim nie można zapomnieć, że są też tacy klienci, którzy są przemili i ich obecność w przyjemny sposób urozmaica czas spędzony w pracy. Aż chce się wtedy pracować!

Jakie umiejętności są potrzebne do pracy w gastronomi?

1. Cierpliwość

Jest to najważniejsza umiejętność potrzebna, aby się odnaleźć w tym świecie. Potrzebujesz jej w kontakcie z gośćmi jak i z resztą zespołu kelnerem, kuchnią czy barem. Bez niej nie będziesz w stanie funkcjonować w tej pracy.

2. Spokój

Aby zachować zdrowy rozsądek w tej pracy, zdecydowanie musisz podchodzić do wszystkiego na spokojnie. Oczywiście musisz się śpieszyć z zamówieniami, sprzątaniem czy obsługą gości, lecz wszystko powinno być zrobione ze spokojem, przemyślane, a przede wszytskim bez żadnego chaosu.

3. Łatwość w rozwiązywaniu problemów

Nie raz, nie dwa zdarzy się, że gość danego lokalu będzie się wykłócać o swoje racje. Może nawet podnieść głos na ciebie i tutaj także jest potrzebny spokój, lecz również przyda się umiejętność rozwiązywania konfliktów. Twoim zadaniem jest wyjaśnienie danej sytuacji i poprowadzenie jej ku rozwiązaniu, aby gość po wyjściu z lokalu był zadowolony.

4. Praca pod presją czasu

Ciągłe bieganie z zamówieniami, tu goście chcą złożyć skargę, tutaj coś domówić, dzwonek na barze nie przestaje brzęczeć. Nie możesz się temu poddać, nie może cię to przerosnąć! Musisz nauczyć się pracować pod presją czasu i poradzić sobie z każdą rzeczą.

5. Komunikatywność

Musisz umieć dogadać się z zespołem, podzielić zadania i przekazywać informacje. Umiejętność ta również się przyda w kontakcie z gośćmi, aby uznali wizytę w lokalu za przyjemną.

Decydując się na pozostanie w gastronomii, z pewnością opanujemy te umiejętności do perfekcji. Jednak przydadzą się one również w dalszej ścieżce kariery, gdy zdecydujemy się na zmianę branży. Sama w sobie praca w gastronomii nie jest straszna i trudna, ale mimo wszystko nie jest ona dla każdego. Nie każdy odnajdzie się w tym środowisku, stąd też pewna opinia, że nie jest to warte tych pieniędzy.

Fot. nagłówka: Camille Chen/Unsplash

O autorze

Studentka Dziennikarstwa i Medioznawstwa na Uniwersytecie Warszawskim. Pasjonatka języków obcych, fotografii oraz literatury.